Szavazz a nőkre! …és nézzük meg Hillary Clinton videó üzenetét

Kedves lányok, asszonyok! A mai ünnep egy több évszázados eseménysornak köszönhetően jött létre. Kezdődött Mary Wollstonecraft: Vindication of the Rights of Women (A nők jogainak védelme) című könyvének 1792-es megjelenésével, amikortól is számítjuk a feminista mozgalom kezdetét. Ez folytatódott a 20. század elején a szüfrazsett mozgalommal, melynek egyik legendás alakja Emmeline Pankhurst volt és aki így foglalta össze a küzdelmeik céljait:

„Mi azért harcolunk, hogy eljöjjön az idő, amikor egy születendő kislány egyenlő esélyekkel vág neki az életnek, mint fiútestvérei.”

Híres szüfrazsettek:

[nggallery id=494]

Sokan azt hinnénk ők elértek mindent azzal, hogy sikerült az akkori politikai eliten keresztülverniük (szó szerint, hiszen céljaik érdekében gyújtogattak és bombákat robbantottak) a követeléseik jelentős részét, mint pl.: tanuláshoz, szavazáshoz való jog. Azonban tudnunk kell, hogy a feminizmus a 20. század közepén újra felerősödött és ezt jelentősen befolyásolta Simone de Beauvoir: Le deuxième sexe (A második nem, 1949) című könyve. Ezt az ún. második feminista hullámot a különbségek feminizmusának nevezik. Ekkor a fő cél egy amolyan “finomhangolás” volt, hiszen a főbb jogokat (szavazati, oktatási stb.) már kivívták a szüfrazsettek, de pl. a bérkiegyenlítésért, vagy a politikában való egyenlő részvételért való csatájuk még a mai napig is zajlik. Röviden összefoglalva, van még mit tenni a női egyenlőség érdekében, de kérjük a mai modern pantallós, nyakkendős utódokat, hogy a ma egy kicsit pihenjenek meg és élvezzék azt, ahogyan ma a férfiak elkényeztetik őket.

A Vidámrikkancs szeretné megmutatni egy olyan nő – 2011-es –  videóját, akinek a pályafutása ékesszólóan bizonyítja azt, hogy az évszázados törekvése a nőknek nem volt hiába való (a magyar felirathoz kattintsunk a CC gombra):
 

 Vidámrikkancs

Forrás, kép: wikipedia, state.govspiegel.de